пʼятницю, 1 лютого 2013 р.

Комуністи хочуть «повернути» країну народу і віддати українські культурні пам’ятки і духовні святині Московському патріарху Кирилові!


Коротка історична довідка про Свято-Успенську Почаївську Лавру 
(Тернопільська область)
 Перша письмова згадка про Почаїв належить до середини ХV століття. У документах історія монастиря датована від 1597 року, коли заможна вдова земського луцького судді Анна Гойська заснувала обитель і подарувала чудотворну ікону Матері Божої. Біля неї зцілився її сліпий брат. 
У 1675 році турки відступили від монастиря, як стверджують, завдяки заступництву Богородиці.

Із 1713 до 1832 Почаївський монастир належав УГКЦ, Василіанському чину. І саме монахи-василіяни збудували монастирський комплекс, зокрема і Свято-Успенський собор, створили друкарню.
З 1833 року монастир отримав статус Лаври Російської імперії.
У роки Першої світової війни з Лаври вивезли всі цінності, зокрема архіви та бібліотеки.
Із 1920 до 1939 року Лавра належала Польщі, а після 1939-го – Російській православній церкві.
У радянський час Почаївська лавра була діючою.
Майже 250 тисяч людей вже підписалися під зверненням до перших осіб держави, висловлюючись проти передачі Почаївської лаври Московському патріархату. Вони вважають, що Свято-Успенська святиня має перебувати у списку пам’яток культурної спадщини України.
Ще у минулорічному законопроекті депутатів-регіоналів і комуністів мова йшла про вилучення з переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, понад сотні об’єктів історико-культурного надбання держави, серед них, зокрема, комплексів Києво-Печерської та Почаївської лавр, Кременецького жіночого монастиря тощо. Але торік парламентарі не наважились ухвалити законопроект з огляду на майбутні парламентські вибори.
Але вже 25 грудня минулого року група депутатів-регіоналів і комуністів зареєструвала новий законопроект під № 1161 про передачу у власність релігійній громаді УПЦ (МП) – фактично, Кирилові, – монастиря Почаївської лаври. Відтак депутати-регіонали і комуністи хочуть передати у власність патріарху МП Киролові собор Успіння Пресвятої Богородиці, Святої Трійці, монастирські келії, архієрейський будинок, дзвіницю, надбрамний корпус, тобто весь історичний комплекс. У цей комплекс входить також комунальна лікарня і шпиталь, які передав монастирю кілька років тому міськвиконком Почаєва.
Одним із ініціаторів передачі Почаївської лаври вже вкотре виступає комуніст Олександр Голуб – так він намагається виконати передвиборчі обіцянки комуністів: повернути країну, але не своєму народу!
Почаївська лавра має залишатись у власності держави, такою є позиція громадських активістів Тернопільщини, місцевих політиків націонал-демократичних сил. За словами депутата Тернопільської облради Степана Барни, Тернопільська облрада на сесії 31 січня звернулася до парламентської опозиції з вимогою домогтися відкликання законопроекту № 1161.
 Степан Барна: «Ми зробимо все, щоб не допустити передачі Почаївської лаври УПЦ (МП), фактично, Кирилові. У випадку просування цього питання, протестуватимемо, писатимемо звернення, навіть вдамося до радикальних дій», – обіцяє депутат, згадуючи ім’я глав Російської православної церкви.
Зараз у Почаївській лаврі готуються до святкування 1025-ліття хрещення Русі, в якому, за неофіційними даними, братимуть участь перші особи держави і Московський патріарх Кирило. На території заповідника збудований великий новий храм Преображення Господнього.
Підготовлено за матеріалами сайту «Радіо Свобода»

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...