середу, 13 жовтня 2010 р.

Російська служба ВВС про українську незалежність


Короткий нарис
Україна стала незалежною після розвалу Радянського Союзу в 1991 році. Нині головним пріоритетом країни є інтеграція із Західною Європою, за чим з тривогою спостерігає Росія. Незважаючи на те, що росіяни становлять незначну частину населення України, російський вплив на території країни дуже помітний.
Особливо сильно російський вплив відчувається у східних регіонах і в Криму, який входив до складу Росії до 1954 року. Сьогодні на півострові розташована головна база російського Чорноморського флоту.
Крим також є батьківщиною кримських татар, яких у 1944 році Сталін депортував до Середньої Азії, звинувативши в пособництві фашистським окупантам. Однак до початку 1990-х більшість з них повернулося назад.
У 1932-1933 роках Україна, як і інші республіки колишнього СРСР, зазнала сталінської колективізації. Жорстокі репресії і голодомор забрали життя мільйонів українців. Результатом цього лиха стала глибока криза в економіці та сільському господарстві.
Ще одна катастрофа у радянську еру трапилася в квітні 1986 року – аварія на Чорнобильській АЕС.  Зараженими виявилися близько 8% території України. У результаті радіоактивного викиду постраждали мільйони людей. 
Незалежність
Незважаючи на те, що в 1991 році, отримавши незалежність, Україна формально звільнилася від радянського панування, вплив Росії в країні зберігається і до цього дня.
Розширення співпраці з Європейським союзом не применшує значення Росії як головного торгівельного партнера для України. Крім того, країна залишається залежною від Росії в області газових поставок. Вона не тільки споживає російський газ, але і є важливою ділянкою транзитного маршруту російського газу до Європи.
Газові війни між двома країнами стали традиційними і мало кого дивують. Так, у січні 2006 року російський "Газпром" припинив постачання газу в країну. Однак відновив їх після згоди Україні платити компромісну ціну, яка знову зросла у 2007 році.
У січні 2009 року газові поставки були знову припинені через невиплачені борги.
Залежність української економіки від експорту сталі поставила її під удар у період світової фінансової кризи 2008 року. Однак у жовтні того ж року на допомогу прийшов Міжнародний валютний фонд (МВФ), запропонувавши країні екстрену позику в розмірі 16,5 млн доларів.
У 2002 році Україна заявила про свої наміри про вступ до НАТО. Однак на саміті НАТО в Бухаресті (квітень, 2008) місце в союзі держав Україні запропоновано не було. Росія виступає проти подібних ініціатив свого західного сусіда. За даними соцопитувань, не схвалює її і більшість самих українців.
До 2015 року Україна розраховує вступити в Європейський союз.
ФАКТИ
• Офіційна назва: Україна
• Населення: 45 700 000 чол. (Дані ООН, 2009)
• Площа: 603 700 кв. км
• Столиця: Київ
• Середня тривалість життя (чол. / жін.): 63 роки / 74 роки (дані ООН)
• Середньорічний дохід на душу населення: 3 210 доларів (дані Світового Банку, 2008) 


Джерела:
2. Яндекс карти   http://maps.yandex.ru/

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...