четвер, 15 листопада 2012 р.

24 листопада 2012 року – День вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932–1933 років



Як повідомляють засоби масової інформації (сайти «Голодомор 1932-33 рр», «Майдан» та ін.) 24 листопада Україна та світ згадають мільйони українців, убитих голодом у 1932-33 рр.

79 років минуло з того часу, коли відбувалися ці жахливі події. Факт здійснення Голодомору-геноциду над українським народом доведено і підтверджено документально.
Але до цього часу є намагання певних, вороже налаштованих до українського народу і української держави, сил викреслити його з суспільної свідомості: переглядаються на предмет цензурування програми і підручники з історії України та інших предметів. Ще до цього часу в українському суспільстві підтримується позиція заперечення самого факту голоду у 1932-33 рр.
6 листопада у Києво-Могилянській академії відбулося засідання Громадського комітету, який затвердив план всеукраїнських заходів до Дня пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні 24 листопада 2012 року.
Нагадаємо, що до складу Громадського комітету увійшли 37 відомих у науковому, мистецькому та громадському житті країни знакових постатей: Ольга Богомолець, В'ячеслав Брюховецький, Володимир В'ятрович, Володимир Василенко, Іван Васюник, Василь Вовкун, Анатолій Гайдамака, Дмитро Гнатюк, Петро Гончар, Іван Дзюба, єпископ Євстратій (Зоря), Андрій Жолдак, Микола Жулинський, Євген Захаров, Олександр Іванків, Геннадій Іванущенко, Сергій Квіт, Андрій Когут, Роман Круцик, Ніла Крюкова, Станіслав Кульчицький, Неля Лавриненко, Олександр Максимчук, Василь Марочко, Ніна Матвієнко, Марія Матіос, Олекса Петрів, Мирослав Попович, Олег Рибачук, Стефан Романів, Євген Сверстюк, Михайло Свистович, Володимир Сергійчук, Євген Станкович, Лесь Танюк, Володимир Тиліщак, Ігор Юхновський.
Громадський комітет організувався для ініціювання пам'ятних заходів, бо переконаний: остаточне та безповоротне засудження злочинів тоталітарного режиму в Україні і найбільшого з них – геноциду 1932-1933 років – запорука нашого незалежного демократичного майбутнього.
Цьогорічна громадська акція має на меті перш за все розповісти про тих, хто в роки Голодомору-геноциду рятував співвітчизників від страшної смерті. «Коли вбивали голодом, поділитися хлібом – був подвиг. Долі цих людей нагадують нам, що героїзм можливий завжди»,– говорить історик, член Громадського комітету Володимир В'ятрович. Історик, член Громадського комітету Володимир Тиліщак встановлює імена таких рятівників. «Ми недостатньо знаємо про мужні, людяні діяння у ті роки, – розповідає Володимир Тиліщак. – У той жахливий час голодного мору, коли людина ламалася фізично й психічно, доводилася до останньої межі існування та втрачала людську подобу, залишалися ті, що вистояли…, що не злякалися, не втратили благородства і простягнули руку допомоги іншим».
Учасники Громадського комітету підкреслили: без знання таких праведних людей-доброчинців у часи Голодомору-геноциду національна пам'ять про цей злочин проти українського народу буде неповною.
У 2012 році за сприяння Громадського комітету опубліковані два нові видання. Перший в Україні підручник з історії геноцидів ХХ століття доцента Львівського національного університету імені І. Франка Андрія Козицького вийшов у вересні (видавництво «Літопис»). За кілька днів побачать світ рукописи Дмитра Гойченка «Червоний апокаліпсис: розкуркулювання та голодомор» (видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га»).
Відомі українські науковці проведуть серію Уроків пам'яті для школярів і студентів, присвячених подіям 1932-1933 років.
24 листопада 2012 року в Києві біля Національного меморіалу пам'яті жертв Голодоморів, в усіх обласних центрах та 32 країнах світу пройдуть пам'ятні заходи. В рамках загальнонаціональної акції «Запали свічку пам'яті» мільйони українців у своїх вікнах запалять свічки пам’яті.
Організатори акції звертаються до всіх українців і нагадують: «Тоді нас міг врятувати хліб, тепер нас врятує пам’ять. Приходь. Пам’ятай. Запали свічку!»
Корисні посилання
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...