понеділок, 30 листопада 2015 р.

День народження гіганта

Держава сильна ділами людей!
Народна мудрість.
Двадцять сім років тому 30 листопада 1988 року з’явився на світ унікальний літак-гігант – Ан-225 «Мрія». Його злітна маса досягає 600 тонн і до цього часу майже на 200 тонн перевищує злітну масу інших літаків. Унікальні машини, як і люди, відрізняються унікальними долями. І цьому підтвердження – біографія Ан-225 «Мрії».
Передісторія
Середина сімдесятих років минулого століття ознаменувалася значними успіхами в освоєнні космосу. До того часу на навколоземних орбітах міцно влаштувалися довготривалі пілотовані орбітальні станції СРСР і США, були зроблені перші кроки від конфронтації до міжнародної співпраці у цій галузі. Тоді представлялось, що освоєння космічного простору буде наростати і знадобляться нові, багаторазові засоби виведення на орбіти корисних навантажень, які при частому використанні по економічній ефективності перевершать традиційні одноразові ракети-носії.
Єдиним реальним транспортним шляхом бачився повітряний. Тому керівництво Міністерства авіаційної промисловості звернулося до ОКБ О.К. Антонова (Київ). Перед ОКБ було поставлено завдання – розробити багаторазову космічну транспортну систему (КТС) не з вертикальним, а з горизонтальним стартом, в якій перша ступінь – це літак, а друга – невеликий космічний «човник» з паливним баком. Літак повинен перетворюватися в літаючий космодром, зі «спини» якого «човник» з баком загальною масою близько 200 тонн повинні були стартувати на орбіту.
Звернення до ОКБ О.К. Антонова було не випадковим – його ОКБ в той час створювало Ан-124 – найбільш вантажопідйомний на той час літак у світі. Допустима за умовами міцності максимальна маса його корисного навантаження становила близько 170 тонн. Такий літак цілком міг би послужити основою і для літаючого космодрому. Проблема була лише в тому, що цього літака («Руслана») ще просто не було. Тому конструктори в Києві зробили спробу модифікувати для використання в ролі транспортувальника знаменитий «Антей».
У той час вже стало відомо, що маса відокремлюваного від літака вантажу буде дорівнювати не 170, а 220-270 тонн. У результаті стало очевидно, що Ан-124 не годиться, потрібно створювати інший, більш вантажопідйомний універсальний літак-носій. Зважаючи на всі ці обставин «космічні» фірми знову звертаються до ОКБ О.К.Антонова.
Народження «Мрії»
Концепція майбутнього Ан-225 набула остаточного вигляду під керівництвом П.В.Балабуева, який з 1984 року очолив ОКБ. Це був знаючий організатор виробництва авіаційно-космічних систем. 20 травня 1987 вийшла Постанова ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР № 587-132, що надала програмі створення Ан-225 силу закону. Повномасштабна розробка нового літака зайняла три з половиною роки.
Проектування і спорудження Ан-225 йшли досить швидко. Консолі крила і новий центроплан зробив Ташкент, а до Києва вони були доставлені на спині «Антея». Шасі робили в Куйбишеві, елементи гідравлічного комплексу – в Харкові та Москві, виготовлення ж більшості агрегатів літака виконало Київське авіаційне виробниче об’єднання. Всього було у виробництві літака задіяно більше 100 заводів.
Як було сказано вище, Ан-225 з’явився на світ 30 листопада 1988. На його борту красувався напис «Mpiя», нанесений напередодні вночі. П.В. Балабуєв довго відповідав на питання журналістів, які прийшли на мітинг, у тому числі і з приводу назви. «Мрія – це нескінченність людської думки і бажання. Мрія веде нас вперед і ніколи не зникне, поки живе людина на планеті. І якщо народився літак на українській землі, нехай несе на своєму борту слово з її мови – «Мрія».
Незабаром почалися наземні відпрацювання бортових систем Ан-225. Перший політ, який тривав 1 год 14 хв, виявив повну відповідність розрахунковим реальних характеристик Ан-225 та ідентичність реальної поведінки літака в повітрі змодельованому раніше на стенді.
Зірковий час «Мрії»
28 грудня «Мрiя» зробила другий політ, а 1 лютого 1989 вже була представлена радянським і зарубіжним журналістам у київському аеропорту Бориспіль. 22 березня став одним з найбільш знаменних днів в історії Ан-225 – він здійснив політ на побиття світових рекордів. Після ретельного зважування вантажу, маса якого склала 156,3 тонни, і опломбування горловин централізованої заправки паливом «Мрія» піднялася в повітря. Відлік вищих досягнень розпочався відразу ж після відриву від землі. Вступивши в суперництво з американським «Боїнгом 747-400», якому тоді належав рекорд максимальної злітної маси (404,8 тонни), Ан-225 перекрив це досягнення відразу на 104 тонни. У тому польоті було встановлено не 106, як передбачалося, а відразу 110 світових рекордів! У тому числі рекорд швидкості польоту по замкнутому маршруту довжиною 2000 км з вантажем 155 тонн – 815,09 км/год, рекорд висоти польоту з цим вантажем – 12430 м. Через 3 год 45 хв «Мрiя» приземлилася.
3 травня 1989 «Мрія» стартувала з аеродрому Байконур, несучи на «спині» свій перший вантаж – повітряно-космічний літак «Буран» масою більше 60 тонн. А 13 травня ця унікальна транспортна система виконала безпосадочний переліт по 2700-км маршруті Байконур-Київ за 4:00 25 хв, при цьому її злітна маса склала 560 тонн.
Далі був 38-й Міжнародний аерокосмічний салон в Ле Бурже, у серпні 1989 року – авіашоу у Ванкувері (Канада), у вересні «Mpiя» відвідує Прагу, в 1990 році літак бере участь в аерокосмічному салоні у Фарнборо (Великобританія) і в двох американських авіашоу: в Оклахома-Сіті і в Сіетлі. У 1991 році літак відвідав Шенон (Ірландія), в 1992 – Монреаль (Канада), Колумбос (США) і Лас-Вегас (США). У серпні 1993 року Ан-225 бачили відвідувачі «Мосаерошоу» в підмосковному Жуковському, а в грудні – виставки в Дубай (ОАЕ). У 1994 році гігантові з Києва аплодували Сінгапур і Шарджа. Цікаво відзначити, що на всі ці виставки Ан-225 літав далеко не порожнім – він використовувався для перевезення українських експозицій.
Важкий період «Мрії»
У цей час літак виконав і перші комерційні рейси. Так, у травні 1990 року Ан-225 доставив з Челябінська до Якутії трактор Т-800, маса якого перевищувала 110 тонн. Потім почалися рейси в США і Канаду з доставки звідти на українську землю сотень тонн гуманітарної допомоги. Однак реальні перспективи Ан-225 ставали все туманнішими. З різних причин хід програми «Енергія-Буран» спочатку уповільнилося, потім і зовсім припинився. Пішли перебої з фінансуванням Державних випробувань літака.
Після того, як незалежність України від Росії і Росії від України стала реальністю, випробування Ан-225 були відновлені, але вже у скороченому вигляді. І справа тут була не тільки в обмеженому державному фінансуванні: спочатку найважливіше завдання випробувань першого Ан-225 бачилося у перевірці його придатності до транспортування блоків «Енергія-Буран», але цей проект на той час фактично вже був закритий. Тому головну увагу було зосереджено на вивченні якостей аеродинамічно «чистого» літака.
Всього до моменту «постановки на прикол» у квітні 1994 року, включаючи комерційні перевезення і участь у виставках, «Мрiя» виконала 339 польотів тривалістю 671 годину. Висновок за результатами Державних спільних випробувань Ан-225 № 01-01, в якому зазначається практична відповідність отриманих характеристик літака заданим, було підписано 5 січня 1996 року. В цей же час паралельно з Держвипробуванням йшов процес цивільної сертифікації літака, велике число виконаних польотів пішло в залік і за цією програмою і багато польотів було зроблено спеціально. У роботі брали активну участь співробітники Авіарегістрів МАК і України, сертифікаційних центрів двох країн, багато незалежних експертів. Роботи були зупинені, коли до завершення сертифікації залишалося виконати не більше 15-20 польотів.
Доля Ан-225 так стрімко і різко повернула, що літак на довгі роки застиг в куточку гостомельського аеродрому. Головні завдання, для вирішення яких створювалася «Mpiя», зникли із закриттям програми «Бурана, а за кордоном роботи не вистачало навіть для порівняно нечисленного парку «Русланів». Подальша доля гіганта видавалася дуже невизначеною.
Нове народження «Мрії»
Але і в цих умовах творці чуда-літака не втрачали оптимізму і напружено працювали над можливими варіантами його застосування. Розглядалося багато різних проектів, але жоден з них не був реалізований. Поступово пошуки звужувалися, бо все одно вони не приносили реального результату, і викристалізувалася головна думка: якщо Ан-225 судилося вдруге з’явитися світу, то це буде не щось екзотичне, а всім зрозумілий комерційний літак, але при цьому здатний перевозити виключно важкі і великогабаритні вантажі, непосильні для інших літальних апаратів.
Тим не менш, цілком обґрунтовані пропозиції про доставку тих чи інших унікальних вантажів за допомогою Ан-225 стали виникати все частіше. У 1995 році, коли на ринку досить ясно намітився попит на перевезення вантажів, важчих, ніж міг підняти «Руслан», виник перший план відновлення льотної придатності Ан-225. Весь цей час в авіатранспортний підрозділ АНТК ім. О.К.Антонова – авіакомпанію «Авіалінії Антонова» – продовжували надходити запити про можливість комерційного використання Ан-225. Наприклад, прийшли пропозиції від фірми «Сіменс» на перевезення електрогенератора масою 196 тонн, від «Дженерал Електрик» – на доставку по повітрю парової турбіни масою більше 200 тонн, від «Ербас Індастрі» – на перевезення елементів конструкції лайнерів А380 і нових варіантів А340.
Влітку 2000 року, практично відразу ж після завершення програми сертифікаційних випробувань Ан-140, на Ан-225 почалися відновлювальні роботи. АНТК ім. О.К.Антонова розгорнув їх на власні гроші спільно з ВАТ «Мотор Сiч», яке за свій рахунок поставило двигуни і взяло на себе зобов’язання щодо їх експлуатаційного супроводу. Частка запорожців у витратах на відновлення літака склала 30%. Крім того, на договірній основі до роботи підключилася велика кількість інших підприємств, які поставили для Ан-225 нові або відремонтовані старі блоки обладнання, складові частини бортових систем, окремі елементи конструкції. «Жодної копійки з кишені платників податків України ми не взяли», – так відповідав П.В. Балабуєв на численні запитання преси про вартість виконуваних робіт.
До середини листопада 2000 року була завершена діагностика стану планера і систем літака, виготовлено, відремонтовано або придбано більшість необхідних деталей і елементів устаткування, розпочато монтаж двигунів. Попутно йшла модифікація Ан-225 в повноцінний комерційний літак, здатний літати по всьому світу без обмежень, адже спочатку «Мрiя» призначалася лише для польотів всередині СРСР. Машину оснастили системами попередження зіткнень в повітрі і на землі, забезпечення польотів зі скороченими інтервалами вертикального ешелонування, а також новими радіостанціями відповідно до вимог ІКАО. Крім того, у зв’язку з майбутніми перевезеннями усередині фюзеляжу моновантажів масою порядку 220 т, були посилені вантажна підлога і передня рампа. У лютому 2001 року завершився монтаж двигунів, у березні – відновлення працездатності численних систем, а 9 квітня готовий літак передали випробувачам.
День 7 травня 2001 увійшов в історію літака і України як «другий перший» зліт модифікованого Ан-225. Пройшовши ретельні наземні перевірки, виконавши десятки керувань і пробіжок по Гостомельському аеродрому, «Mpiя» під бортовим позначенням UR-82060 після семирічної перерви знову піднялася в повітря і знову, як і 12 років тому, про неї заговорили по телевізору, авіаційні журнали помістили фоторепортажі про польоти, на подію відгукнулися майже всі газети.
Гігант знову трудиться
Протягом місяця Ан-225 виконав близько 20 випробувальних польотів без будь-яких серйозних подій, продемонструвавши досить високу надійність і успішно завершивши програму сертифікації. А 26 травня 2001 року розробники отримали сертифікат Міждержавного авіаційного комітету СНД. Потім «Мрія» вирушила до Франції, де демонструвалася на 44-му Міжнародному авіаційно-космічному салоні в Ле Бурже. На найпрестижнішому авіасалоні світу «Мрiя» шукала замовників.
«У Парижі« Мрiя »досягла потрібного ефекту і викликала інтерес саме в тому напрямку, в якому і планували розробники. Ан-225 з’явився дуже своєчасно: на ринку перевезень накопичилися великогабаритні вантажі. За оцінками фахівців, щорічна потреба в таких перевезеннях становить приблизно 20-25 рейсів. «Мрiя», втративши престижну роль перевізника радянського «шаттла», знайшла нову сферу застосування і, незважаючи на труднощі, вийшла на ринок авіаперевезень надважких великогабаритних вантажів.
Перший комерційний політ «Мрія» здійснила 31 січня 2002 зі Штутгарта в королівство Оман з вантажем 187,5 тонн продуктів харчування для американських військових, розташованих у країні. З тих пір Ан-225 став в ряду з «Русланом» «робочою конячкою» в парку літаків «Авіаліній Антонова» завдяки можливості транспортування об’єктів, які раніше не можна було перевезти повітрям (локомотиви, 150-тонні генератори і т.д.).
У листопаді 2004 Міжнародна федерація аеронавтики внесла Ан-225 до Книги рекордів Гіннесса за його 240 рекордів.
У серпні 2009 року «Мрія» була занесена в Книгу рекордів Гіннесса за перевезення найбільшого в історії авіації моновантажу загальною вагою в 187,6 тонни. Це був генератор вагою в 174 тонни, що транспортувався разом із спеціальною рамою з німецького Франкфурта в Єреван, для нової вірменської електростанції. Екіпаж літака отримав сертифікат, що свідчить про внесення рекорду судна в «Книгу рекордів Гіннеса».
10 червня 2010 року за замовленням однієї з провідних фрейтфорвардінговіх і логістичних компаній GEODIS WILSON A/S українським літаком Ан-225 був перевезений найдовший вантаж в історії повітряних перевезень – дві лопаті вітряка (довжиною 42,1 м кожна) з Китаю в Данію.
25 березня 2011 український літак Ан-225 на замовлення уряду Франції доставив до Японії гуманітарні вантажі, генератори та техніку загальною масою 140 тонн для постраждалих від землетрусів і цунамі.
У жовтні 2012 літак доставив до Душанбе обладнання для Нурекської гідроелектростанції, виготовлене в Харкові на підприємствах ВАТ «Корпорація ТУРБОАТОМ». Вантаж загальною вагою 125 тонн складався з колеса турбіни масою 57 тонн, кришки турбіни 36 тонн і супутнього устаткування. Тільки Ан-225 міг доставити такий вантаж до місця призначення за один рейс.
На цьому не завершується історія Ан-225. Сьогодні ця величезна біла літаюча машина знаходиться на порозі, напевно, головного етапу своєї біографії. Попереду її чекають захоплюючі дух транспортні операції, світові рекорди, комерційний успіх і неминуща слава. Будується другий примірник Ан-225, за словами П.В.Балабуева, готовий на 65%.
В даний час його будівницто планується завершити також спільними зусиллями АНТК ім. О.К.Антонова і ВАТ «Мотор Ciч». Однак просування робіт на літаку ставиться в залежність від успіху комерційних рейсів першої машини і готовності ринку прийняти ще один супергігант.
Тож гарних злетів і м’яких посадок нашому гігантові!

Джерела:
1. Сайт Вікіпедія. (зображення, текст)
2. Сайт Вісті. (зображення, текст)
3. Сайт Велика епоха. (зображення, текст)
4. Сайт We.org.ua  (зображення, текст)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...