суботу, 4 грудня 2010 р.

Грузинський приклад розбудови держави

Після грузинської Революції троянд та рішучого безкомпромісного усунення від влади «колишніх» чиновників – люстрації – Грузія зуміла подолати корупцію в державних установах та органах влади. В країні успішно почав розвиватися бізнес, значно зросли обсяги інвестицій в економіку. У школах увели англійську мову з другого класу. Тисячі першокласників щорічно отримують безкоштовно від держави нетбуки. Зменшилося безробіття. І, хоча проблеми ще залишаються, адже на створення одного робочого місця необхідно $50 тис., грузинська влада планує найближчим часом зменшити число безробітних шляхом залучення інвестицій в економіку країни.
Грузія отримає € 30 мільйонів протягом 2011-2013 рр. від Євросоюзу на підтримку державних установ, які здійснюють реформи. Згідно спільного дослідження Всесвітнього банку та Міжнародної фінансової корпорації, Грузію назвали реформатором номер один серед 174 країн світу. Недаремно її називають «експортером реформ» на Кавказі. Зараз досвід Грузії вивчають у багатьох країнах світу.
29-30 листопада 2010 року в Грузії проходила Міжнародна конференція, яку організували Всесвітній банк та Міжнародна фінансова корпорація. 30 країн світу, в тому числі Україна, взяли участь у цьому форумі. Слід зазначити, що після листопадових «подій на майдані», Україна залучила грузинських експертів для створення нового Налогового кодексу.
Прем’єр-міністр Грузії Нікі Гілаурі: «Ми провели дуже серйозні реформи. Пріоритетом була боротьба з корупцією. Після Революції троянд від роботи були звільнені тисячі чоловік. Це був непопулярний, але необхідний для розвитку країни крок».
Більшість громадян Грузії зрозуміли, що йдуть по вірному шляху, хоча вдалося їм це значно пізніше, ніж іншим постсоціалістичним державам: Латвії, яка рішуче у 1993 році усунула з усіх владних структур колишніх функціонерів; Польщі, у якій з 1997 року розпочався процес люстрації; Чехії – з 1991 року.
Ці країни почали розбудову своїх держав з люстрації. Зараз у Грузії започаткували другу хвилю люстрації: у першому читанні ухвалено законопроект «Хартія свободи», який самі грузини назвали «Патріотичним актом». Згідно даного законопроекту, на вищих державних посадах не зможуть працювати співробітники служби безпеки радянського періоду, лідери комуністичної партії і комсомолу, члени ЦК компартії, секретарі районних та міських комітетів, голова телерадіомовлення колишньої Грузинської РСР. Якщо хтось із цих людей знаходиться на якійсь державній посаді, він повинен піти у відставку протягом місяця після набуття чинності даного закону.
Передбачається створити спеціальну комісію під керівництвом президента країни по впровадженню в життя цього закону. Якщо хтось не захоче залишити свою посаду, то про нього буде оприлюднена інформація про його діяльність у радянські часи. Ця комісія отримує повноваження ухвалювати рішення про викорінення комуністичної чи фашистської символіки, як символіки тоталітарних режимів, що вчинили багато злочинів проти людства.  Комісія буде вести реєстр культових будівель, пам’ятників, монументів, назв вулиць та інших об’єктів, які мають анти грузинський пропагандистський характер та ухвалювати рішення про їх закриття.
Грузинський приклад та приклади інших країн доводять, що проводити люстрацію, без якої країна не може рухатися вперед, – ніколи не пізно. Такий патріотичний крок повинна зробити й Україна.

Джерела:
 ©Східний Погляд

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...