четвер, 25 вересня 2014 р.

А. Солов'яненко - «Шахтарський герцог»

Сьогоді йому виповнлося б 82! 25 вересня 1932 в Донецьку народився Анатолій Борисович СОЛОВ'ЯНЕНКО – видатний український оперний співак (тенор), лірико-драматичний актор. Народний артист СРСР (1975). Народний артист України (1975). Герой України (з врученням ордена Держави, 2008). Лауреат Ленінської премії (1980). Лауреат Державної премії ім.Т.Г.Шевченка (1997). Кавалер ордена «За заслуги перед Італійською Республікою».
Навчався в Донецькому політехнічному інституті (ДПІ). Після закінчення інституту працював викладачем нарисної геометрії на кафедрі інженерної графіки ДПІ.
Брав уроки вокалу у Заслуженого артиста УРСР Олександра Коробейченка. У 1962 році був запрошений до Київського театру опери та балету, пройшов успішно стажування в театрі «Ла Скала» (Мілан, Італія).
Анатолій Борисович співав багато неаполітанських пісень, які обожнювала публіка. Ці твори написано неаполітанською мовою. Прискіплива італійська оперна критика заявляла, що найгіршу неаполітанську вимову мав Лучано Паваротті. У Солов’яненка кожне слово виголошене з душею співака, залюбленого в Італію. Адже недарма А. Солов’яненко на світанні своєї співацької кар’єри з успіхом виступив на популярному телевізійному конкурсі «Неаполь проти всіх» (Італія) і став його лауреатом. Його пісня «Serate a Mosca» потрапляє в національний хіт парад Італії 1965 і потім виходить диск міньйон (Ricordi SRL 10.369) з двома піснями: «Serate a Mosca» і «Scorre il Volga».
З 1965 року Анатолій Солов’яненко – соліст Київської опери. У 1967 році був удостоєний звання Заслуженого артиста УРСР, а в 1975 році – Народного артиста УРСР та СРСР. Кілька сезонів він виступав в Нью-йоркській «Метрополітен-опера», де виконував партії в операх Р. Штрауса, Д. Верді, П. Масканьї.
В його репертуарі було 17 оперних партій, багато арій, романсів, українських та російських народних пісень. Географія гастролей Анатолія Солов'яненка дуже широка: США, Болгарія, Італія, Румунія, Німеччина, Японія, Австралія, Канада.
А. Солов’яненко в житті був інтелігентною, високоосвіченою скромною людиною. Земляки співака жартома називали його «Шахтарським герцогом». «Шахтарський герцог»... гірники завжди прізвисько дадуть – як припечатають, але «Герцог» я й справді суто шахтарський...» – говорив співак.
З великим натхненням співав Анатолій Борисович українські пісні й романси на концертах!  «Без знання найкращих зразків фольклору неможливо уявити собі музично виховану, освічену людину... Народна музика завжди була й залишається найбільшим надбанням кожної нації», – підкреслював  співак. Тому і й не дивно, що А. Солов’яненко відповів відмовою на пропозицію переїхати до Москви.
Анатолій Солов’яненко – уродженець російськомовного регіону і послуговувався у повсякденному житті переважно російською мовою, – проніс палку любов до української народної пісні й романсу через усе своє творче життя!
Помер  29 липня 1999 в селищі Козин Київської області. Похований в Козині.
У Києві на вулиці Інститутській встановлено пам'ятник Солов'яненку, там же встановлено меморіальну дошку (вул. Інститутська, 16).
Підготовлено за матеріалами Вікіпедії і газети «День» (21.09.2012).
Анатолій Солов'яненко - 'O sole mio
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...